Att tänka på

När man möter en ledarhund och dess förare vad bör man då tänka på? och hur känner man igen en ledarhund jo, nämligen på den vita selen som hunden har på sig och då är den i arbete och bör inte störas.

Man skall aldrig tala till eller röra en ledarhund när den arbetar för då distraherar man den och föraren kan då tappa sin orientering vart dom befinner sig, om ni vill fråga något eller hjälpa till ta prata då med föraren som har ledarhunden.

Om man ser en ledarhund ligga ensam på restaurang, butik eller i någon annan lokal, undvik då att ta kontakt med hunden den kan då bli störd eftersom den är tillsagd att ”ligga och stanna kvar” på sin plats.

När man rastar en ledarhund har dom flesta en så kallad rastklocka som pinglar kring halsen, det är för den synskadade skall höra vart hunden befinner sig någonstans.

Om ni upptäcker ett ledarhundsekipage på den plats ni tänkt rasta er hund på, vänta då gärna med att släppa din hund eller ta kontakt med föraren innan ni gör det.

Skulle ni finna en ensam springande ledarhund, förvissa er först om att matte eller husse inte finns någonstans i närheten innan ni fångar in den för den kan ha smitit iväg även om det är mycket sällsynt.
Ring då det telefonnummer som oftast finns angivet på namnbrickan eller ta kontakt med polisen.