Undantagsregler

Undantagsregler som gäller för ledarhundar.

En ledarhund är undantagen från lagen om koppeltvång. Ledarhundsförare är också befriade från att plocka upp efter hunden behov, men vi brukar ha med oss påsar och ta hjälp av någon annan som är villig att  hjälpa oss om det går. Ledarhundar har tillträde till dom flesta platser där andra hundar inte får vistas, som  dom flesta offentliga lokaler, livsmedelsbutiker samt restauranger detta  om ägaren medger det. Även i kollektiva färdmedel där pälsdjur annars inte är tillåtna.  Ledarhunden får utan kostnad åka med på buss, tåg, inrikesflyg, på SJ får ledarhundar åka var som helst i tåget och inte bara i ”Djur tillåtet” vagn, ledarhundsföraren kan också boka en extra plats åt sin ledarhund bredvid sig utan extra kostnad.

Man skall som ledarhundsförare kunna föra en lugn konversation om någon mot förmodan inte vill tillåta att hunden får komma in eller vara där utan att brusa upp för att man har rätten på sin sida det gör det hela inte bättre.

Vi har en överenskommelse mellan Synskadades riskförbud och Allergi förbundet att vi berörda kommer överens och löser problemet på plats.